Triggerpisteet ja kuinka niitä hoidetaan

15.09.2022
triggerpiste voi säteillä päänsärkynä
triggerpiste voi säteillä päänsärkynä

Lihassolun erikoisuus on kyky supistua. Lihakset toimivat käytännössä supistumalla ja rentoutumalla, jolloin lihas lyhenee (aktiivinen tila) ja palautuu jälleen normaaliin lepopituuteensa.

Osaa, jossa lihaksen supistuminen tapahtuu, kutsutaan sarkomeeriksi. Se on lihaksen pienin toiminnallinen osa. Kun rinnakkain olevat sarkomeerit lyhenevät, koko lihassolu lyhenee.

Triggerpiste on kohta lihaksessa, jossa sarkomeerit ovat jääneet supistuneeseen tilaan eivätkä pysty rentoutumaan. Se tuntuu usein sormiin kovalta herneen kokoiselta palluralta, mutta voi olla myös laajempi alue. Samassa lihaksessa voi myös olla useita triggerpisteitä.

Triggerpiste aiheuttaa säteilykipua

Triggerpistettä painaessa tuntuu usein kipua, joka säteilee muualle. Esimerkiksi lavan ja hartia-alueen triggerpiste voi tuntua säteilykipuna käsivarteen ja niskaan, pakara-alueen triggerpiste voi säteillä takareiteen tai alaselkään.

Triggerpiste voi olla akuutissa tai latentissa tilassa. Akuutti triggerpiste on painaessa kipeä ja aiheuttaa säteilykivun. Akuutti triggerpiste voi aikaansaada jatkuvan ärsytys- ja kiputilan kudoksessa.

Latentissa tilassa oleva triggerpiste ei aiheuta jatkuvaa kiputilaa, mutta jäykistää lihasta ja siten aiheuttaa liikerajoituksia. Latenttitriggerpiste tuntuu usein ennemminkin puutuneelta, kuin kipeältä painettaessa. Latentti triggerpiste voi myös helposti akutisoitua esimerkiksi vääränlaisen liikkeen tai lihaksen liiallisen rasituksen seurauksena.

Triggerpisteen alueella on verenkierrollinen häiriötila, eli hapen ja energian puute. Heikentynyt verenkierto altistaa uusille triggerpisteille ja ylläpitää jo syntyneitä triggerpisteitä.

Mikä aiheuttaa triggerpisteen syntymisen?

Terve, hyvinvoiva lihas ei sisällä triggerpisteitä. Triggerpiste on aina häiriön merkki. Triggerpiste voi syntyä lihakseen kohdistuvan akuutin vamman tai ylirasituksen seurauksena. Yleisimmin triggerpisteet syntyvät pitkäaikaisen vääränlaisen lihaskuormituksen seurauksena. Tähän johtaa esimerkiksi kehon virheasennot ja yksipuolinen lihaskuormitus. Ihminen on tarkoitettu liikkumaan. Staattiset asennot (kuten istuminen) kuormittavat lihaksistoa väärin ja heikentävät aineenvaihduntaa.

Nivelrikko altistaa triggerpisteiden syntymiselle. Nivelrikko aiheuttaa usein kipua nivelalueella. Kivun vältteleminen johtaa nivelen vääränlaiseen liikkeeseen. Väärä liikerata aiheuttaa lihaksistolle epätasaisen kuormituksen, mikä voi johtaa triggeripisteiden kehittymiseen. Tämä luonnollisesti lisää kehon kipuilua entisestään.

Triggerpiste voi syntyä mihin kohtaan vaan lihasta ja sama lihas voi sisältää useita triggerpisteitä. On kuitenkin kohtia, joihin triggerpisteet helpoimmin muodostuvat.

Päänsärky ja triggerpisteet

Suurimmalla osalla ihmisistä on kokemuksia päänsärystä. Osalla päänsäryt voivat olla jopa viikoittainen, toistuva ongelma. Perushieronta auttaa, mutta tuo vain hetkellisen helpotuksen. Monesti päänsärkyjen taustalta löytyy useampia aktiivisia triggerpisteitä. Tyypillisimmän nämä pisteet löytyvät lapojen, niskan- ja kaulan ja puremalihasten alueelta.

MIten triggerpistettä hoidetaan?

Triggerpistettä hoidettaessa on tavoitteena saada supistuneessa tilassa olevat sarkomeerit rentoutumaan, jolloin triggerpiste katoaa. Lihassäikeet reagoivat hyvin paineeseen, joten painettaessa ja hieroessa supistuneita säikeitä, ne alkavat antamaan periksi ja alue rentoutuu. Samalla myös säteilykipu katoaa.

Hoito voi tuntua alussa kivuliaalta, mutta kipu hellittää, kun triggeripiste alkaa laukeamaan. Lihas ei pysty toimimaan normaalisti niin kauan, kuin siinä on triggerpisteitä.

Triggerpisteiden käsittely hieronnassa

Parhaimman avun triggerpisteiden hoitoon saat ammattitaitoiselta hierojalta, joka osaa paikallistaa pisteet ja hoitaa niitä. Itse käytän hoidossa manuaalisen käsittely lisäksi fascioita avaavaa syväaaltohoitolaitetta ja hoitavaa laseria, joiden avulla saadaan kipeää pistettä kivuttomammaksi ennen varsinaista käsittelyä.  SPAhieronnassa hoidetaan kehoa monipuolisesti ja tarvittaessa keskitytään juurikin kipupisteiden avaamiseen pelkän yleiskäsittelyn sijaan. Yhden alueen käsittelyyn voit varata ajan myös pelkkään syväaaltohoitoon. 

Ajan hierontahoitoon Katin Kauneuskulmaan voit varata tästä.

Triggerpisteiden käsittely itse

Triggeripisteitä voi hoitaa myös itse. Etsi kipeä kohta ja kohdista siihen suoraa painetta, esimerkiksi painamalla 20 sekunttia kolme kertaa peräkkäin. Triggeripistettä ei kannata hoitaa kerralla minuuttia kauempaa, ettei kudos ärsyynny liikaa. Voit myös hieroa pistettä napakasti ympyrämuotoisella liikkeellä.

Usein triggerpiste tarvitsee useamman käsittelykerran, ennen kuin kireys laukeaa. Voit hieroa triggerpistettä useamman kerran päivässä. Jatka käsittelyä, kunnes saat kunnollisen hoitovasteen ja kohta ei enää tunnu kipeältä ja jännittyneeltä.

Triggerpistettä voi hoitaa sormin, kipukoukulla ja napakalla pikku pallolla. Pallon on hyvä olla tarpeeksi kova. Fasciapallo on tähän tarkoitukseen paras. Triggerpisteiden synnyn ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää pitää kudokset mahdollisimman joustavina esimerkiksi fasciarullaa käyttämällä. Lihaskalvojen omatoiminen hoitaminen onkin erittäin suositeltavaa. Kun kudos on tarpeeksi joustavaa, ei siihen synny niin helposti triggerpisteitä. 


Tilaa itsellesi ilmainen venyttelyopas täältä